Shocking! Een dump woestijn voor ongedragen kleding – Five Line Label

Shocking! Een dump woestijn voor ongedragen kleding

''Er worden dagelijks vrachtwagens vol (ongedragen) kleding gedumpt en verbrand.’’Het mooie natuurgebied in Chili, de Atacama-woestijn, is door de overconsumptie in de kledingindustrie veranderd in een natuurramp. Het heeft de naam ‘dump woestijn’ gekregen en er worden dagelijks vrachtwagens vol (ongedragen) kleding gedumpt en verbrand.

 

Het gevolg van overproductie.

Per jaar worden er 100 biljoen kledingstukken geproduceerd en een derde wordt nooit verkocht of gedragen. Omdat de kledingstukken vaak van niet van recyclebare stoffen (o.a. polyester) zijn, moet het worden verbrand en bij de verbranding kunnen giftige stoffen vrijkomen.


Bekijk het uitgebreide verhaal in deze youtube documentaire:
 


Buy less, buy better

Hoe maken we een einde aan deze ramp?
Het is een cirkel die begint bij de fashionindustrie. Het is van belang dat er recyclebare materialen gebruikt worden in het productieproces zoals biologisch katoen. Ook is het van belang minder te produceren door niet mee te gaan met trends/seizoenen. Als jij kiest voor slow fashion, voor kleding van hoge kwaliteit, heb jij langer plezier van je kleding, koop je minder en gooien we geen kleding meer weg maar wordt het gerecycled.

Help jij de cirkel te doorbreken door bewust voor slow fashion te kiezen?


Atacama-woestijn voordat het een dump woestijn werd.

Laat de berg ongedragen kleding niet nog groter worden. 

Your choice makes the change!

×